^klik! klik! klik!^

orang gojes sedang stalker sayer =)....siler tinggalkan jejak anda yer...insyaAllah sayer akan terjah anda kembali ;p

TQ keraner mngikuti sayer ;p

Monday, July 11, 2011

mee kari untuk lunch kami ;)

salam all n selamat pagi...wah semangat giller aku update pagi2...time aku update nih sebenarnyer time kritikal...aku patutnyer g mandi2 n bersiap2 dah nak ke sekolah...tapi tadi baru teringat....kol 10 ader CINTA MASAL....uisssh~ aku dah tlepas 2 episod kot sebab g Penang arituh....hahha...tapi citer indon kalo tlepas x per kot...almaklumlah selalu citer meleret2 .....hahaha....

ok, ari nih aku nak bagi resepi buat mee kari....hahahah...poyo x aku? smlm tengahari mak kater dah boring makan nasi...so, dia plan nak masak mee kari....aku pon bila mak masuk dapur join la sekali...PRACTISE....hahahha...poyo lagi...tolong2 kat dapur sambil tangkap gambar....pastu masuk dalam blog...hahhaha.....actually, aku sajer jer masukkan resepi2 yang aku masak dalam blog...bukannyer aku nak menunjuk....aku nih ader masalah sket....SHORT TERM MEMORY....so, sebagai langkah awal....aku masukkan resepi2 nih kat dalam blog siap2...nnt kalo dah kawen...pastu teringin nak masak mee kari ker...boleh aku belek2 blog aku nih balik.....hahaha....langkah awal gtu...ok memang poyo sket aku~

so, bahan2 nak masak mee kari adalah :

bawang merah
bawang putih
cili kering
kari ayam dan daging

tofu panjang
kuih ikan(fish cake)

bebola ikan

santan

udang
ketam
taugeh
daun sup
daun bawang
taugeh
limau purut
bawang goreng
telur
garam

Cara2 membuatnya kuah mee kari:

1. tumis bawang putih, bawah merah dan cili kering...

2. masukkan serbuk kari....tumis serbuk kari bersama bahan2 tumisan (1) smpai kari tug masak...sampai dia naik minyak lah kiranya...

3. masukkan santan...

4. masukkan ketam + air...

5. masukkan tofu panjang, kuih ikan n bebola ikan....tambah sket air mengikut keperluan...

6. masukkan udang..udang masuk lambat sket...kalo masuk awal2 takut dia lembik la plak...

7.owh, jangan lupa bubuh garam tau...

8. bila rasa kuah dah menggelegak....tuh tandanya kuah kari tuh dah masak lah ;)

lain-lain:

1.jangan lupa celur mee kuning tau...

2. rebus telur jugak...

3. celur taugeh...

4. hiris kecil2 daun sup dan daun bawang...

5. bawang goreng n limau purut pon jangan lupa tau ...


ok ....mee kari kiter dah siap sedia untuk di makan....mee kari sedap di makan dengan air aper ek???air sirap ok x?hahahha
v
v
v
v
v
v
v
v
v

mee kari siap sedia untuk di makan ;)

sokSEKsokSEKpndgKIRIpndgKANAN: seminggu x datang sekolah...aku blur2 la plak nak pergi sekolah jap lagi...hmmm~

6 comments:

  1. Salam,
    Tu awak/mak yang masak? :-)
    Selalu akak guna Serbuk kari Baba's, lagi sedap ikut tekak akak. Lagi satu guna santan parut & perah sendiri.

    Tiba2 teringin nak makan mee.

    ReplyDelete
  2. wahh.. sedapnya.. terus lapar nii!

    ReplyDelete
  3. wooo...resepi mee kari..hahaha..persediaan ye...nmpk mcm sedap je..tp ada ramuan yg niesa xtau apa bnda..haha..kuih ikan tu apa?

    ReplyDelete
  4. @Teratak Hami hahahhaha...mak masak...saya tolong...owh kiterorg mmg pakai kari adabi kat umah....pastu mak pakai santan kotak sbb kurang kolesterol katernyer....hehe...tapi kalo kat kg still lg pakai santan parut n perah sendiri...hehehehe...

    ReplyDelete
  5. @Niesa poyo jer persediaan bagai....kuih ikan tuh fish cake la....;)

    ReplyDelete