^klik! klik! klik!^

orang gojes sedang stalker sayer =)....siler tinggalkan jejak anda yer...insyaAllah sayer akan terjah anda kembali ;p

TQ keraner mngikuti sayer ;p

Sunday, June 19, 2011

kuih cara MANIS sempena Hari Abah ;)

salam all...wah rajen plak aku update blog pagi2 buta nih....actually tengah tanda peka kelas 2 Ceria...then ttiba gedik2 lak nak update blog...nak tau x?nak update blog nih kena ader aura gak tau....kalo mood tengah rajen...datang macam2 idea dalam minda nak menaip....kalo mood tengah malas...amik kau....nak dekat 2 minggu lebey aku x update....

alkisahnya, pagi tadi aku request kat mak aku nak buat kuih cara...aku tersedar...sejak ahad mggu lepas,kalo aku bosan jer aku rasa nak masak....ahad minggu lepas aku masuk dapur masak spagetti....aku masak spagetti sebab aku bosan petang tuh xtau nak buat aper....hahahhaa...kelakar x???aku memang jarang masuk dapur pon ok ! every morning mak aku memang akan masak sarapan n masak lauk tuk aku n najmie makan tengah hari...mak aku sangat baik kan????tuh yang aku bertambah2 gemuk tuh...cukup makan....so, time weekend jer la pon aku berkesempatan nak masuk dapur...tuh pon x tiap2 mggu dapat....pasal kkdg weekend aku keluar...

memang aku x beraper nak pandai masak pon....tapi korang x kan mati kebulur pon kalo duduk ngan aku....aku x berapa nak pandai masak jer...x bererti aku x reti masak...hahahha...setakat campak2 tuh aku bolehlah....cuma tinggal sedap n tak sedap jer la kot....hahahha....aku raser orang yang sangat rajen masuk dapur n memasak tuh sangat AWESOME !....sebab memasak perlu kan mood gak tau...serta KASIH SAYANG ;) ....n aku raser orang yang rajen masuk dapur nih mesti WANGI orangnyer...yer la makanan kan bau dia WANGI....bau makanan sangat mempengaruhi rasa makanan....x caya tanyer cikgu sains korang dulu....hahahaha...

ok berbalik kepada tajuk entri....so, petang tadi...aku pon masak kuih cara manis nih dengan bantuan mak aku...aku kunun2 cakap kat mak aku...aku buat kuih cara nih sempena HARI ABAH hari nih.....hahahhaha...poyo la plak....senang jer rupa2nya nak masak dia....bahan2 yang diperlukan adalah....

daun pandan[nih yang buat kuih cara tuh wangi tau..;)]
tepung gandum
telur-1 biji
gula

CARA MEMBUATNYA:

1. korang blender daun pandan tuh ngan air....tujuannya nak dapatkan warna tuk kuih cara tuh...so, kuih cara aku warna hijau....aku tanya mak aku...kalo orang buat kuih cara warna kuning tuh pakai apa?mak aku kata tuh pakai pewarna...;p

2. then, korang ayakkan tepung gandum + telur + air daun pandan tadi....tepung gandum tuh ikut korang la nak letak berapa banyak, bergantung kepada berapa orang nak makan kan....air daun pandan tuh pon sama...kalo korang raser cam keras2 jer adunan tuh..tambah jer la lagi air daun pandan tuh....

3. korang tapis adunan yang berwarna hijau tadi...tujuannyer untuk mengasingkan ketulan2 tepung yang tak larut dalam air daun pandan tadi...

4. dah boleh start bakar...pastikan korang sediakan minyak n gula terlebih dahulu tau....minyak tuh mesti diletakkan ditempat pembakar setiap kali kuih tuh dibakar...tujuannya supaya kulit kuih tuh x melekat kat pembakar.....gula pulak jangan lupa dibubuh...sebab adunan kuih tadikan tak bubuh gula lagi....

5. tuang bancuhan tadi kat pembakar....haaa...tuang teliti2 tau..jangan terlebey sangat or terkurang sangat...;)

6. jangan lupa bubuh gula kat tengah2 dia....tuh kalo korang buat kuih cara manis..kalo buat kuih cara berlauk.....korang leh letak lauk sebagai inti dia....normally orang letak daging atau ayam.....terpulang ikut korang la kan.....tapi x pernah la lagi jumpa....lauk dia udang atau sotong....hahahahhaha....

7. tutup seketika sementara tunggu kuih tuh masak....biarkan selama 3-4 minit...

8. bila tengok bahagaian kulit dia seperti dah tak melekat lagi pada pembakar, tuh tandanya kuih tuh dah masak....n siap sedia untuk diangkat keluar...

8. tadaaaaaaaa...inilah hasilnya.....letak dalam pinggan...kuih cara manis siap sedia untuk dimakan sebagai hidangan minum petang sempena HARI ABAH ;) yummy !

mak aku kata....kalau nak buat kuih bengkang hijau tuh pon pakai bahan n cara yang sama...cuma kuih bengkak hijau tuh kita kena letak gula awal2 la kan...owh, senang jer kan...selama nih tau makan jer...hahahahah...nanti kalau ada potluck kat sekolah, nak bawa kuih cara la....;)

sokSEKsokSEKpndgKIRIpndgKANAN: agak2nya kan...bakal pencuri hati aku suka makan kuih cara manis tak ??? hahahaha...atau agak2nya kan KO suka makan kuih cara manis x???

6 comments:

  1. cikgu ni..mcm sedap je..nak sikit..=P

    ReplyDelete
  2. sedap ni... eshben akak suka kuih ni, mcm ne nk buat..

    ReplyDelete
  3. @A y e s h a Ramlee yer ker...cara buat dier cam kat atas tuh la kak =)...senang jer...mesti akak leh wat jugak ...

    ReplyDelete