^klik! klik! klik!^

orang gojes sedang stalker sayer =)....siler tinggalkan jejak anda yer...insyaAllah sayer akan terjah anda kembali ;p

TQ keraner mngikuti sayer ;p

Monday, October 3, 2011

ada apa dengan STANZA CINTA ???

Salam all....korang layan x citer STANZA CINTA...setiap ahad 9 malam kat tv3?...aku?layan x layan jugak lah....mula2 citer nih agak slow jugak....pastu langgar bulan Ramadhan lak tuh....jadi aku ON-OFF-ON-OFF gak la tengok citer nih...cuma 2, 3 episod terakhir tuh aku tengok ttiap minggu....pastu aku smbg2 balik ngan episod2 yang aku pernah tengok sblm nih....jadi agak faham lah jalan ceritanya....btw, citer nih dah abes smlm...huahauhauahua....

Drama Stanza Cinta lakonan Nur Fathia, Aaron Aziz dan Fizz Fairuz
sinopsis drama: SINI

diadaptasi dari novel Stanza Cinta karya Nurull Halawati
sinopsis novel: SINI

Lagu Tema: Kisah Hati(Alyah)
video klip: SINI

Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta

Ku rasa hadirmu menyempurnakan aku

Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini


info lain: SINI
download drama:SINI
tengok drama online: TONTON.COM
download lagu: SINI

--------------------------------------------------------------------------
naper aku buat entri pasal cerita nih?....sebabnyer.....aku suka part 3, 4 minit sebelum drama nih ditamatkan....huahauahua...that part really motivated me !

TAUFIK: Subhanallah !....memang cintaNya tertulis untuk kita sayang....
AMNI: jodoh kita tertulis sejak awal lagi...cuma..sebelum ni waktunya belum tepat...
TAUFIK:dan sekarang ni...memang tepat pada waktunya...
AMNI dan TAUFIK: =) =) =) =) =)

nak tengok stanza cinta episod akhir: SINI

- aku try cari video kat youtube episod akhir tuh...senang korang leh tengok terus part yang aku suker tuh...tapi xder la plak...ader yang part promo n awal2 jer yang episod akhirnya..episod akhir episod 13...

- aku tengok lagi sekali episod 13 tuh kat TONTON.COM untuk dapatkan d exactly dialog...hahaha..semangat giller aku !
--------------------------------------------------------------------------
sedikit rentetan daripada cerita nih...kalau salah korang boleh betulkan k...sebab aku pon tengok citer nih gtu2 jer...kalau ikut sinopsis yang aku baca sekali lalu tuh...katanya cerita ni berkisar tentang cinta 3 segi antara IRFAN(aaron aziz) - AMNI(nur fathia) - USTAD TAUFIK(fizz fairuz)....kalau ikut aku xder la nak kater cinta 3 segi sangat kisah diorang tuh....sebab AMNI x cinta dua2 dalam satu masa...yang pastinya dua2...IRFAN n TAUFIK cintakan AMNI....eh...cop cop cop...CINTA 3 SEGI tuh camner?aper2hal pon korang layan dulu rentetan citer diorang nih ;)

SITUASI 1
IRFAN seorang yang lifenyer agak sosial ....camner tah sejak ternampak AMNI dia suka AMNI yang kuat berpegang pada agama la....dipendekkan cerita IRFAN nih suka usha AMNI, pernah ajak AMNI keluar...bla bla bla....atlast dia propose AMNI tuk jadi gilfren dia kot@dia kata kat AMNI dia nak kawan ngan AMNI....AMNI lak time tuh masih belajar n dia pon cam was2 jer ngan IRFAN nih....so, dia reject IRFAN....IRFAN lak sejak dia kenal AMNI...dia mula berubah... n bila AMNI tolak dia....dia pon mula mencari diri dia, mencari erti sebenar kehidupan....

SITUASI 2
aku tak tgk part camner AMNI bkenalan ngan TAUFIK....tengok2 jer diorang dah bkawan...n banyak terlibat dengan program keagamaan....dalam masa yang sama tdetik perasaan suka dalam hati masing2 tapi masing2 diam jer...then, TAUFIK nih guna orang tengah untuk propose AMNI sebagai isteri dia...AMNI pon cam setuju la kan....tapi dalam tak sedar rupa2nya mak TAUFIK dah jodohkan TAUFIK ngan perempuan lain...

SITUASI 3
TAUFIK kawen ngan jodoh pilihan mak dia walaupon dia cintakan AMNI...AMNI sedey tapi redha...dipendekkan cerita muncul IRFAN semula....tapi kali nih IRFAN yang baru lah...IRFAN yang dah mula mngenal Islam tapi kali nih dalam orang tatau sebenarnya IRFAN ada menhidap satu penyakit yang serius......then, IRFAN propose AMNI jadi isteri dia....so, bila dah kali kali kedua dipropose oleh IRFAN....takkan la dia nak tolak lagi kan....dan dia pon mula anggap mungkin nih jodoh dia yang sebenar....AMNI bertunang dengan IRFAN

SITUASI 4
TAUFIK rupa2nya berkahwin ngan gadis pilihan mak dia...yang mana gadis tuh pon sebenarnyer tak nak kawen ngan dia....kira family arrangement la nih...masalahnyer perempuan tuh muda lagi....baru abes spm kot....dia x nak kawen tapi bapa dia yang paksa kawen...menantu USTAD saper x nak....tuh yang bapak dia bkenan tuh padahal pompuan tuh dah anggap TAUFIK tuh cam abang dia jer...TAUFIK try jugak mpertahankan rumah tangga dia....tapi pompuan tuh explain semua...pasal dia xnak kawen lagi, dia nak belajar....after bincang2...diorang bercerai....after bcerai, TAUFIK ingat jodoh dia kuat lagi ngan AMNI...dia jumpa n nak propose AMNI...tapi AMNI tunjuk cincin kat jari dia tanda dia dah bertunang...

SITUASI 5
sejak bertunang AMNI belajar menerima n mencintai IRFAN....sakit IRFAN makin tenat n mula diketahui oleh family dia n AMNI sendiri....AMNI minta IRFAN percepatkan perkahwinan diorang supaya dia boleh jaga IRFAN....but akhirnya IRFAN meninggal dunia pada hari mereka sepatutnya diijabkabulkan....

SITUASI 6
secara kebetulannya TAUFIK ada kat hospital tempat IRFAN meninggal..so, dia tau IRFAN dah meninggal...day by day berlalu...TAUFIK pon propose AMNI lagi sebagai wife dia....mula2 AMNI tolak jugak...pasal dia seolah2 dah takut dengan perkara2 yang pernah jadi dalam hidup dia..pastu dia istikharah, bdoa dll...dia dapat mimpi yang mana mimpi itu seolah2 menunjukkan TAUFIK tuh jodoh dia...akhirnya AMNI kawen ngan IRFAN ;) ....tuh yang keluar dialog yang aku suka tuh ;p

so, korang rasa cinta IRFAN - AMNI - TAUFIK tuh cinta 3 segi x?


sokSEKsokSEKpndgKIRIpndgKANAN: perasan x, sekarang nih banyak drama bersiri melayu diadaptasikan dari novel?

4 comments:

  1. stanzz cinta!
    baik novel, mahupun drama, due2 terbaik =]

    ReplyDelete
  2. huhuhu mesti dd feel masukkan diri sendiri kan yang part akhir tu ;p

    mungkin citer novel lebih dapat dijiwai oleh penonton kot..plus org dah baca citer tu..mesti ternanti nanti kalau di dramakan :)

    ReplyDelete
  3. agak spechless seketika..hukhuk...btw thanks didi..berckp pasal novel dan drama..tak sabar tunggu Ombak Rindu the movie!!novel yg sgt2 best!(^_^)

    ReplyDelete